Propostes per conèixer la pagesia transformadora

Activitat a la finca de Riet Vell. Imatge cedida per Seo Birdlife del Delta de l'Ebre

Si optes pel menjar de proximitat, t’agradaria conèixer els projectes que el fan possible? Granges, finques agrícoles ecològiques, formatgeries, obradors, molins, forns de pa, molls de pesca… et proposem activitats per conèixer-los des de dins.

A Pam trobaràs iniciatives que produeixen, recol·lecten o elaboren aliments de forma respectuosa amb el territori i les persones. No només contribueixen a la sostenibilitat i al desenvolupament local, sinó que organitzen activitats per conèixer la cultura pagesa i gastronòmica de casa nostra. N’hi ha per a tots els gustos:

Girona
El Molí del Perera, a La Vall d’en Bas, fa visites al molí fariner hidràulic del segle XVIII, que és l’únic de la Vall d’en Bas que està en funcionament i també visita a l’obrador i tast de formatges.
Formatges del Pujol-Orra, a Les Llosses, ofereix visites guiades a la seva formatgeria i també tallers d’elaboració de formatge.
Biodrissa, a Campllong, on la visita inclou tallers i tast per conèixer el projecte i la producció agrària ecològica amb un recorregut per l’horta, les pomeres, l’aula hivernacle, el compostatge i els boscos.
La Mimosa, a Monells, ofereix visites etnobotàniques al camp on té el cultiu d’herbes aromàtiques i medicinals amb més de 80 espècies diferents.
Mas Castanyer, a Sant Feliu de Pallerols, es pot visitar i acompanyar en tasques com alimentar les gallines, ovelles i alpaques, obrir els animals perquè pasturin, recollir els ous i visitar l’obrador on els encaixen.
Mas la Coromina, a La Vall d’en Bas, obra les portes de la seva granja ecològica per mostrar el cicle dels camps, de les vaques i degustar la llet i els productes que se’n deriven que elaboren artesanalment.
Pasturabosc, a Vilopriu, està obert a rebre visites al corral de les cabres i a la formatgeria amb la possibilitat de fer tastos, per a grups de mínim 10 persones.
Som Formatgers, a Ripoll, fa tastets de formatges a diversos espais del Ripollès acompanyats de maridatge, visita i àpat; també imparteixen tallers i cursos per endinsar-vos al món formatger català.

Tarragona i Terres de l’Ebre
Aviat, a l’Almadrava, ofereix visites a famílies a la granja ecològica els pollastres autòctons; acaben amb un tast de les croquetes casolanes dels seus pollastres i del seu oli ecològic.
Corremarges, a Passanant i Belltall, fa passejades etnobotàniques de descoberta de les plantes de l’entorn, tallers de cuina silvestre i tast de productes artesans de les xarxes de petites productores de proximitat.
Fleca l’Aresta, a Santa Coloma de Queralt, fa tallers de pa on es pot veure i fer tot el procés d’elaboració artesana d’un pa ecològic amb llevat mare i aprendre a utilitzar les varietats tradicionals de cereals.
L’Hort de la Sínia, a Tarragona, horts ecològics d’autoconsum que fan visites guiades per descobrir les hortalisses, les plantes aromàtiques, les medicinals i les silvestres comestibles de l’entorn.
Menjamiques, a Bràfim, ofereix tallers de cuina específics i es poden fer visites amb tast al seu obrador de processats de garrofa, dolç d’ametlla i avellana.
Permacultura Penyaflor, a Aldover, fa visites guiades de la finca amb possible degustació d’oli i/o pràctica de bioconstrucció (marge de pedra o fang i palla).
Riet Vell, a Amposta, és una finca d’arròs ecològic que acull visites guiades i activitats de descoberta de la natura de SEO/Birdlife relacionades amb la reserva ornitològica.

Catalunya Central
Castanya de Viladrau, acompanya una visita als castanyers centenaris amb la degustació de les seves castanyes i amb un sortit d’elaborats de castanya formatge, melmelada, cervesa i licor.
Col·lectiu Eixarcolant, a Jorba, organitza sortides d’etnobotànica, tastets de plantes oblidades i  tallers de begudes, jardineria o agricultura. El seu hort i el forn de llenya estan oberts a qui el vulgui veure.
Ecomercaderet, a Santa Margarida de Montbui, està obert a rebre visites els dissabtes al matí per veure les vaques i la munyida, portar la llet a l’obrador, acompanyar a la pastura o provar algun gelat.
Granja Cal Parès i Associació Aliment Humà, a Copons, proposa dues activitats: la “pastura amb cabretes” i la “tasta la granja”, que inclou el tast d’alguns productes de temporada d’aquesta granja ecològica.
Olis Migjorn, a Navàs, ofereix una explicació del procés de l’oli, una visita al molí o olivar, o una sessió formativa per a fer una primera aproximació al món de l’oli d’oliva verge extra per saber-lo escollir.

Lleida
Aubagueta, a Biosca, als matins ofereix visites a la seva granja i un tast dels seus formatges ecològics de cabra.
Fundació Casa Dalmases, a Cervera, té un Tap Room on fan degustació dels seus productes: cerveses, xocolata, torrons i cremes; està obert al públic tots els divendres i els dissabtes de 18 a 22 h.
Olicatessen, a Els Torms, programa activitats diverses segons l’època: visites, tallers, tasts i molt més per apropar-se a la cultura de l’oli.

Barcelona
Cap a Mar, a Barcelona, fa divulgació i promoció del sector marítim i pesquer de la ciutat amb rutes pel moll on s’acompanya el dia a dia de la pesca al port i es va a la subhasta.
La Klosca CET, a Mataró, proposa un passeig per la seva granja avícola on s’explica el funcionament de producció ecològica i què és un Centre Especial de Treball.
Sències Can Girona, a Sitges, programa sortides acompanyant al pastor d’ovelles, tastos de productes de la finca ecològica o locals i activitats amb cavalls.

Alt Pirineu
La Trumferia, a Fontanals de Cerdanya, té l’Espai d’Aperitiu Rural per conèixer com cultiven les seves patates ecològiques, per ajudar a collir-les i tastar-les acompanyades d’altres productes de la terra.
Formatgeria Mas d’Eroles, a Ribera d’Urgellet, els dissabtes al matí fa visites a l’obrador i tast o plats dels seus formatges o plats amb formatge (torrades al forn, raclette, aligot, fondue,….).
Formatgeria de Montmelús, a Ger, es poden fer visites guiades a la granja ecològica on veure el ramat, les instal·lacions i el sistema d’energies renovables. Acaben amb un tast de formatges.

Si voleu fer una visita completa a la zona on estigueu, trobareu més propostes de turisme alimentari al recull d’activitats del món del vi, la cervesa i els licors i també un recull d’allotjaments; sempre en projectes de l’economia social i solidària que han complert els criteris de l’ESS de Pam a Pam.

Imatge cedida pel Col·lectiu Eixarcolant