10 anys de Pam a Pam

Celebrem l’aniversari amb 1.500 punts al mapa de l’economia social i solidària i una nova web per trobar més fàcilment on fer un consum més transformador.

Ja fa una dècada dels inicis del projecte a Setem, on es va fer una prova pilot a Barcelona. Des del 2013 hem estat en constant evolució i, ara des de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) hem volgut recollir-la en un document de balanç i un recull de fotos que anirem desvelant a xarxes amb #pamapam10anys.

Després de 10 anys i moltíssimes persones implicades, al mapa s’hi mostren iniciatives de 15 sectors econòmics a tot el territori català amb un total de 1.530 punts. Són cooperatives, associacions, fundacions o d’altres que es dediquen a àmbits com l’alimentació, el tèxtil, la salut, l’habitatge, la restauració, la tecnologia o la comunicació, per posar alguns exemples. Totes elles han passat el qüestionari de Pam a Pam amb els 15 criteris de l’ESS o bé, com a novetat, han obtingut el segell del Balanç Social durant els darrers tres anys. Aquestes són les dues possibles vies per aparèixer a un mapa que ens agradaria que mostrés el mercat social català.

Amb l’estrena de la web renovem la imatge i millorem el cercador, gràcies a Comuco i a Jamgo. I és que la web és la finestra de Pam a Pam per a qui busca alternatives per un consum més conscient. L’any passat va tenir gairebé 30.000 visites úniques i calculem que des dels inicis del projecte en portem prop de 175.000. Entre les novetats, per facilitar les cerques més habituals, hi ha un nou apartat de reculls pràctics, on publiquem recopilatoris de punts que responen a una mateixa necessitat: serveis de neteja, cura a la gent gran, activitats d’estiu, llibreries, etc.

Però el web i el mapa no són l’única finestra del projecte. Durant aquests 10 anys Pam a Pam ha organitzat una trentena de rutes per visitar punts del mapa i 80 formacions d’ESS per les que han passat 1.440 persones, a més de participar en multitud d’activitats on se’ns ha convidat a parlar. Ens agrada pensar que som una escola d’activistes de l’economia social i solidària. De fet, diversa gent que ha començat fent formacions de Pam a Pam, ha fet de l’ESS el seu entorn de vida i treball.

Una darrera finestra al món són les 32 publicacions (informes o guies) que hem elaborat gràcies a tota la informació que s’ha recollit en les entrevistes a iniciatives. Aquestes entrevistes, i el sosteniment del projecte, han estat possibles gràcies a les 181 activistes que han passat per Pam a Pam al llarg d’una dècada. Persones que, no només han fet gariebé 2.000 entrevistes, sinó que s’han format en ESS i han decidit sobre aspectes estratègics de Pam a Pam.

També han estat clau les col·laboracions amb les entitats que, a més d’alimentar el mapa, han generat 24 agermanats o incrustats (mapes de Pam a Pam específics per altres webs). I no oblidem el pas de totes aquelles persones tècniques, de Setem o la XES, que també han treballat per fer realitat aquests 10 anys de Pam a Pam.

Tot plegat, ho celebrarem amb una gala de premis Pam a Pam en el marc de l’aniversari dels 20 anys de la XES. Serà el divendres 20 d’octubre a les 19h a la Fàbrica de Creació, al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona. Si ho voleu celebrar amb nosaltres, només cal que us hi apunteu abans. També farem dues campanyes de comunicació, la que ja puntàvem amb #pamApam10anys i una per arribar a qui no ens coneix, amb #1500maneres. Ens trobareu a @pamapamcat.

Continuarem treballant pel coneixement col·lectiu i l’impuls de l’ESS, esperem que molts anys més!

Trobada de xarxes territorials d’economia solidària a Can Batlló el 2014, on es va validar el qüestionari de Pam a Pam (autoria:Setem)