Propostes per aquest estiu

Manresa alberg consum responsable
Els Caus de Mura, allotjament amb valors cooperatius

Ja som a finals de juliol… ha arribat el moment de baixar la persiana per unes setmanes i recarregar piles per tornar al setembre amb molta força! Però no volíem marxar sense deixar-vos algunes propostes per a aquest estiu i també algunes idees i al·licients per començar el nou curs amb energia!

El termòmetre marca prop de trenta graus, les agulles del rellotge sembla que també s’han tornat mandroses o que, a estones, s’aturen i el cap només pensa en prendre alguna beguda fresca, en les migdiades a l’ombra d’un arbre i en els banys al riu o a la platja. Ja som a finals de juliol… ha arribat el moment de baixar la persiana per unes setmanes i recarregar piles per tornar al setembre amb molta força! A Pam a Pam ha estat un inici d’any intens i ens prendrem unes merescudes vacances…però abans, no volíem marxar sense deixar-vos algunes propostes per a esbargir-vos aquest estiu i, si en teniu l’oportunitat, pugueu gaudir també d’unes merescudíssimes vacances. I també algunes idees i al·licients per iniciar el nou curs amb energia!

Per començar, si heu pensat en passar uns dies fora de casa en un allotjament, què tal triar unes vacances a prop i amb valors cooperatius? Podeu allotjar-vos a l’Alberg Els Caus de Mura, al Bages, una cooperativa de treball associat que gestiona un espai rural reconvertit en alberg i que forma part de la XAREC, la xarxa de restauració cooperativa i turisme responsable. Però també podeu dormir al Montseny, a Ca l’Espavil, una antiga casa rehabilitada amb criteris ecològics a Cardedeu. O bé a Sant Pere de Ribes, on descansareu a Can Pere, una casa de colònies i granja escola amb botiga agroecològica gestionada per una cooperativa. A Barcelona també hi ha el Jam Hostel, un hostal familiar que vol promocionar un turisme responsable amb la ciutat i el barri de Gràcia.

Si el que teniu són ganes d’explorar la natura i la cultura del territori, tenim des de guiatges de descoberta a parcs naturals fins a oci familiar. Si sou pel gironès, a La Copa de Salt, una cooperativa de projectes ambientals, us oferiran visites guiades, activitats de lleure i visites a parcs naturals (dels Aiguamolls de l’Empordà, del Cap de Creus, del Baix Ter). A Terregada, una cooperativa de l’Armentera, també realitzen guiatges de descoberta de la natura a peu o en bicicleta en els diferents espais naturals de l’Empordà. Moltes de les seves activitats es realitzen en col·laboració amb Ecomuseus i Parcs Naturals. A Santa Coloma de Queralt, Estades Vivencials Cal Llauner, són una cooperativa de treball que ofereix serveis turístics i d’oci.  A Manresa, la gent de Fent País, ofereix experiències de turisme i oci familiar i treballen amb iniciatives locals i petites empreses. Són una cooperativa dedicada a l’oci i el turisme responsable i compromès amb el territori.  Si sou per Terres de l’Ebre, entre Amposta i Freginals, apropeu-vos al Mercat de la Terra: és la botiga del projecte Temps de Terra que es troba al bell mig de la vall del Cabiscol, allà on cultiven i crien tot el que vénen a les botigues. En aquest entorn natural, no només es pot comprar les fruites i verdures fresques i de temporada, la carn, els ous, els sucs i altres conserves… sinó que, a més, es pot passejar lliurement per tota la finca per a veure com ho produeixen. També ofereixen dinars i pícnics per emportar i, a més, l’enclau serveix de punt de trobada per a diverses activitats culturals, esportives i d’oci.

 

turisme responsable a Cardedeu

Ca l’Espavil, turisme responsable a Cardedeu

Per continuar, segur que us ve de gust  aprofitar per tastar nous àpats i gaudir de la cultura, no només gastronòmica, al Bar Campus de Reus no només hi trobareu menjars i beures, també músiques i cultures… des de concerts a tast de vins! És una taverna gestionada per Remahlik, cooperativa vinculada als moviments socials i a l’acció cultural local. A Caldes de Montbui hi trobareu el Cafè del Centre, un cafè social i cultural on us serviran dinars i sopars amb productes de proximitat a preus populars i que forma part de l’Ateneu Democràtic i Progressita de Caldes de Montbui. No us perdeu la seva proposta de vins i cerveses artesanes de quilòmetre 0 i valors cooperatius! Si sou per Girona podeu treure el cap a Bionèctar, un espai eco-gastronòmic on gaudir de menjar saludable, de proximitat i respectuós amb l’entorn. A Vilafranca del Penedès, al Pàmpol Torrat us serviran plats casolans cuinats amb menjar ecològic i de proximitat. I si sou per Barcelona i encara no coneixeu Kop de mà, al barri de Sants, aneu-hi a tastar els pinxos! És un projecte d’hosteleria social en format cooperatiu que ofereix pinxos, truites i cerveses  amb influències de cuina vascocatalana.

Per últim, per aquells i aquelles que preferiu imaginar com serà el nou curs que comença, us deixem també algunes idees d’activitats per un nou curs enfortint l’Economia Social i Solidària: Si entre els vostres propòsits sempre hi teniu aprendre nous idiomes, l’Aula d’Idiomes és un projecte cooperatiu on podreu aprendre anglès, portuguès o àrab, però també occità, euskara o gallec. Si viviu pel Maresme i sou de les que teniu pendent aprendre a tocar un instrument, a la cooperativa de treball Musicop us n’ensenyaran. I si encara no ho teniu massa clar, feu una ullada al grapat de cursos i tallers de l‘Ateneu Cultural i Popular l’Harmonia, al barri de Sant Andreu de Barcelona. El nou curs també és un bon moment per unir-vos a formar part d’un grup de consum agroecològic al vostre poble o barri, com el grup Les Garrofes, al Vendrell. Al mapa de Pam a Pam trobareu un munt d’opcions més!

Cursos d'idiomes a barcelona economia social i solidària

Cursos a l’Aula d’Idiomes