El passat dia 10 d’abril vam organitzar una xerrada amb el títol “Com incorporar la perspectiva antiracista a les entitats de l’ESS” conjuntament amb el Cercle migracions i ESS antiracista de Coopolis. Aquí us deixem un breu resum.
Es van fer algunes propostes concretes perquè les entitats de l’ESS puguin incorporar la perspectiva antiracista. Una d’elles és contractar persones en situació irregular (no únicament a través de la línea ACOL del Programa Trabajo y Formación). I preveiem fer una segona formació específica per qui tingui interès en aquestes vies de contractació. L’altra que es va destacar és proposar estratègies d’intercooperació i eines de finançament diferencial per a iniciatives antiracistes de l’ESS.
La sessió arrencava amb reflexions al voltant de dos interrogants: Què és el racisme i com afecta les nostres organitzacions? I és possible incorporar una perspectiva antiracista a les entitat d’ESS? I en una primera dinàmica, la trentena de participants van construir aquest núvol de conceptes sobre perquè és important lluitar contra el racisme des de l’ESS:
En el marc teòric de la sessió es va fer un recorregut històric des del colonialisme per a entendre l’origen del concepte de raça, parlar del privilegi blanc i de com el racisme institucional normalitza la desigualtat a través del poder. I de com l’ESS té molt a dir i combatre en el racisme institucional. També es va explicitar que l’antiracisme implica actuar per transformar les desigualtats, no només no participar del racisme o no compartir-lo. Es va destacar la importància de les veus de qui ha d’estar en primera persona: les persones racialitzades.
Finalment, es van compartir algunes propostes per a una ESS antiracista, com la transformació de les relacions verticals-assistencialistes en cooperatives amb persones d’origen divers; incorporar assessorament en estrangeria; facilitar i adequar l’oferta de serveis per afavorir la participació de persones d’origen divers; impulsar equips de treball amb composició diversa, amb persones racialitzades en els espais de decisió; i contractar persones en situació irregular per a que puguin accedir a permisos de treball i residència. Aquesta darrera és la que generava més interès i necessitat d’eines, així que properament prepatrarem una sessió específica al respecte.
Com a altres objectius externs per continuar el camí estem pensant en una deliberació sobre accions que podria emprendre l’administració per afavorir la incorporació de la perspectiva antiracista als projectes de l’ESS. També volem prosseguir amb l’elaboració d’un recull de propostes pràctiques per a les entitats de l’ESS per tal d’incorporar la perspectiva antiracista en el si dels seus projectes i activitats.
Estigueu atentes, doncs, a properes convocatòries