Tornada al col·le: Cinc veritats a tenir en compte

Fem una ullada a les cinc raons principals que fan de la moda una de les indústries més brutes del món ara que toca tornar a l’escola i, probablement, calgui fer inventari de roba. Si toca renovar armaris, fem-ho de forma responsable.

Aquest temps és, per a moltes famílies, la preparació de la tornada al col·le. I el començament del curs escolar significa llibres, però també molt més. Durant l’estiu els nens i les nenes han crescut, i ho han fet no només gràcies a les experiències viscudes, sinó també de mida. La roba i les sabates se’ls han quedat petites o s’han fet malbé i en unes setmanes el temps començarà a canviar, així que és probable que calgui fer inventari de roba. Si toca renovar l’armari, fugim de les directrius que imposen les grans empreses de la moda.

Volem compartir-vos l’article Les cinc veritats que la indústria de la moda ràpida no vol que sàpigues de Shannon Whitehead, fundadora de Factory45, un programa impulsor de dissenyadors i fabricants Made in USA, on s’enumeren les cinc raons principals que fan de la moda “una de les indústries més brutes del món”:

1. La indústria de la moda està dissenyada per fer-nos sentir desfasats. Així, en comptes de les dues temporades tradicionals de primavera/estiu i tardor/hivern, ara ens trobem amb 52 microtemporades l’any en què cada setmana estrenem modes amb l’objectiu que les persones consumidores comprin el màxim de roba possible en el mínim de temps.

2. Els descomptes no són realment descomptes.. Whitehead es refereix a la moda que ens venen com a outlet o d’altres temporades quan en realitat el que ens estan venent és roba de menor qualitat. Fins i tot pot ser que aquesta roba no hagi estat fabricada per les grans marques i només hi duguin la seva etiqueta.

3. La moda ràpida conté plom i altres substàncies químiques nocives per a la salut. El plom s’acumula en els ossos i pot afectar la mare i el fetus durant l’embaràs, s’ha associat a problemes de fertilitat en dones, atacs de cor, vessaments cerebrals i tensió arterial, entre d’altres. Tot i això, cadenes de moda ràpida segueixen venent carteres, cinturons i sabates amb un contingut de plom major que el permès per la llei.

4. La roba està dissenyada per trencar-se fàcilment. Si els gegants de la moda ràpida volen que els consumidors estrenin roba cada setmana, quina millor manera d’aconseguir-ho que fabricant roba que es faci malbé amb la primera rentada?

5. La roba amb ornaments i lluentons possiblement ha estat confeccionada mitjançant el treball infantil, ja que es tracta d’una feina molt mal pagada que fan milions de persones que, sovint, necessiten l’ajuda dels seus fills per cosir més rápidament.

Així doncs, amb aquests criteris, com encarem el tema de la moda en el curs que tot just comença d’una manera responsable? Abans de comprar parem-nos a pensar un moment en les 5R que ens ajuden a cuidar el medi ambient i les nostres butxaques: Repensem el consum, Reduim-lo, Reutilitzem, Reciclem i Renovem les peces per a nous usos.

Busca el teu punt de consum de roba a Pam a Pam i fes que la tornada a l’escola sigui més responsable que mai. Bon inici de curs!