Proposta per avançar cap a la democràcia econòmica municipal

Des de la XES es proposa un paquet de mesures per impulsar l’Economia Solidària als municipis amb l’objectiu que els partits i les administracions locals es comprometin amb una economia més democràtica i justa.

Volem recuperar i transformar els nostres barris, pobles i ciutats, per tal que tots i totes hi visquem dignament. Aquest és l’anhel que recorre el país, veïnat a veïnat, comarca a comarca. És el ritme de fons, sorgit d’arreu i de baix, d’un canvi , econòmic i polític que ja està en marxa en el procés constituent que haurà de definir el model social i territorial del nostre país.
Des de la Xarxa d’Economia Solidària s’empeny aquesta voluntat de transformació, posant en marxa una altra economia per tal que el canvi sigui substancial. Una economia que situï en el centre de la seva activitat la resolució equitativa de les necessitats humanes. Una economia socialment justa, políticament emancipadora, arrelada al territori, integradora de la diversitat, respectuosa amb el medi ambient. Una economia social i solidària. De fet, a Catalunya ja s’estan desenvolupant iniciatives i projectes que apliquen els criteris de l’economia social i solidària al seu dia a dia. Una bona mostra són les 152 entitats que ja formen part de la XES, des del seu naixement l’any 2003. 

Amb l’objectiu que els partits i les administracions locals es comprometin amb una economia més democràtica i justa, la XES ha fet un públic un document, treballat i debatut durant els darrers 13 mesos, que es presenta sota el títol “Cap a la democràcia econòmica municipal. 14 mesures per impulsar l’economia social i solidària a nivell local.

Aprofitant la cita electoral del proper 24 de maig, el document fa una crida per a que les candidatures i administracions locals de Catalunya incloguin en els seus programes electorals mesures que impulsin una economia més democràtica i sostenible.

Les mesures que proposa la XES s’orienten a:

  • La creació d’ens i organismes locals d’impuls i estructuració de l’economia social i solidària
  • L’impuls en la creació de projectes de l’ESS a través de programes d’assessorament, finançament i formació a la ciutadania
  • La intercooperació territorial i sectorial de projectes de l’economia social i solidària.
  • El foment de la compra i la contractació pública socialment responsable.
  • La visualització de l’economia social i solidària a través del seu estudi, la seva difusió i el seu reconeixement en l’espai públic, tal i com s’està fent a través d’iniciatives com  Pam a Pam!

Us animem a llegir el document amb les 14 mesures que proposa la XES per impulsar l’ESS a nivell local per una democràcia econòmica municipal i a defensar una economia socialment justa, políticament emancipadora, arrelada al territori, integradora de la diversitat i respectuosa amb el medi ambient!!!