La joieria pot ser responsable

Cedida per ORIGEN – Gold for Future, col·lectiu per una joieria responsable
Imatge cedida per ORIGEN – Gold for Future, col·lectiu per una joieria responsable

La joieria és un dels oficis artesans més antics, l’art de crear peces de gran valor simbòlic que transmeten bellesa, emocions, significat, identitat… Però no hi ha bellesa possible quan l’origen dels materials “preciosos” que s’empren és sinònim d’explotació.

Les cadenes de subministrament de bona part de les matèries primeres amb les que s’elaboren les joies (or, plata, diamants, gemmes de color) estan massa sovint associades a greus impactes ambientals, conflictes armats, treball infantil i vulneracions de drets humans de tota mena, principalment en la fase d’extracció, en una majoria de països africans, llatinoamericans o asiàtics.

Vist això, la joieria pot ser responsable? La resposta del col·lectiu ORIGEN – Gold for Future és un SÍ rotund. Expliquen que aquesta nova joieria és un moviment real i en actiu al nostre territori que posa l’èmfasi en l’origen (responsable) i en la traçabilitat dels materials al llarg de tot el seu cicle. Això implica cercar els metalls preciosos i les pedres en iniciatives de mineria artesanal i de petita escala que apliquen criteris de comerç just, respecte al medi ambient i desenvolupament comunitari amb impacte social positiu. D’alternatives, n’hi ha.

Pam a Pam i Medicus Mundi Mediterrània col·laborem per fer visible les firmes de joieria responsable del nostre territori, aquí en teniu algunes a Barcelona:

I a altres municipis:

I on és el vincle amb l’economia solidària? La joieria responsable comporta alhora una transformació dels tallers i empreses en clau d’economia solidària: des del reciclatge i la reutilització en tots els aspectes possibles (en són molts en un taller de joieria), a la substitució de productes tòxics, el packaging i la missatgeria sostenibles, el consum energètic, la gestió de residus, els valors i la proximitat dels proveïdors, la banca ètica, la transparència i la supervisió de pràctiques, la perspectiva feminista o la democràcia interna. També en un sector tradicionalment tan opac i caspós com el joier es poden fer passes fermes en aquesta direcció. La joieria responsable és, de fet, un camí a recórrer que no té meta final d’arribada, la revisió i la millora contínues cap a processos més sostenibles.

 

Article elaborat per Medicus Mundi Mediterrània i Pam a Pam