I tu, mires què trepitges?

Caminar, avançar, fer passos… tots aquests verbs que formen part de la nostra vida quotidiana s’utilitzen sovint com a metàfores per explicar conceptes més complexos. En el títol d’aquest article, el verb trepitjar és exactament això: una metàfora, un joc de paraules al voltant d’un altre substantiu comú i conegut per tothom com ho és sabates.… Llegir més

Caminar, avançar, fer passos… tots aquests verbs que formen part de la nostra vida quotidiana s’utilitzen sovint com a metàfores per explicar conceptes més complexos. En el títol d’aquest article, el verb trepitjar és exactament això: una metàfora, un joc de paraules al voltant d’un altre substantiu comú i conegut per tothom com ho és sabates.

Normalment, no caminem amb els peus descalços sinó que utilitzem per protegir-los algun tipus de calçat. Però, ens hem preguntat alguna vegada què hi ha darrera d’aquest calçat? Qui l’elabora, en quines condicions i quines conseqüències tenen aquests processos en nosaltres mateixes i en el planeta que habitem?

Canvia de sabates és una nova campanya impulsada a l’estat espanyol per la Campanya Roba Neta (CRN). En aquest cas, a banda de les habituals reivindicacions de la CRN sobre les condicions de treball de les persones que cusen la nostra roba o fan les nostres sabates (salaris dignes, reducció de la jornada laboral, dret a sindicar-se, etc.), se suma un altre factor a la denúncia: el gran risc que l’adobament del cuir de les sabates suposa per a la salut de les persones i per al medi ambient.

Per aquest motiu, a banda de lluitar perquè només el 2% del preu final de les sabates es destina a cobrir els salaris de les persones que les fabriquen, cal tenir en compte que les insegures condicions de treball i el contacte amb substàncies tòxiques deriva en danys oculars irreversibles, irritacions, al·lèrgies i càncers.

Les fotos que mostra la campanya Canvia de Sabates són realment esfereïdores. És impossible mantenir-se impassible davant les imatges d’homes i dones amb els peus descalços (quina paradoxa!) i amb les mans sense cap tipus de protecció en contacte en productes tòxics per tractar el cuir amb què després es faran les nostres sabates. Tot i així, la Campanya no pretén fer-nos sentir culpables: no es tracta de sentir-nos males persones per comprar aquestes sabates, però sí corresponsables de perpetrar un sistema que funciona fonamentat en les injustícies que pateixen gran part de la població mundial (i alhora en els privilegis dels quals gaudeixen només uns quants). Per tant, intentem fer una lectura constructiva d’aquesta corresponsabilitat que ens pertoca: si som responsables d’alguna cosa, vol dir que d’alguna manera o altra hi influïm, que juguem un paper en tot això. Així doncs: juguem-lo conscientment i canviem les regles del joc!

Una vegada més, la solució no és fàcil ni immediata. La campanya no pretén convèncer els consumidors perquè deixin de comprar determinades grans marques (que ara no cal esmentar, però que tots ens imaginem) i apostin per les alternatives. Qui vulgui fer-ho, endavant: alternatives n’hi ha, cada vegada més -i encara més n’hi hauria si tots consumíssim de manera crítica i responsable-.

Però mentre que existeixi el capitalisme, possiblement existiran les Empreses Transnacionals (ETN) i, ara per ara, no sembla que vulguin fer un canvi radical en les condicions de les persones que indirectament treballen per a elles (generalment, les ETN subcontracten els seus serveis a proveïdors del Sud i, d’aquesta manera, excusen la seva responsabilitat en relació a l’explotació laboral de les persones que fabriquen els productes que després es venen a les botigues del Nord). Per això, Canvia de Sabates vol que ens assabentem que això està passant, que siguem conscients del que hi ha darrera dels productes que comprem, que pensem que a vegades les nostres passes trepitgen drets humans.

Una societat ben informada, serà una societat més crítica. I l’esperit crític és l’encenall que mobilitza i organitza la ciutadania: informem-nos, mobilitzem-nos, pressionem marques i responsables polítics. En definitiva, treballem pel canvi, amb paciència i perseverança, sense defallir.

 

Sobre Canvia de Sabates
La campanya Canvia de Sabates reivindica una cadena de subministrament de calça ètica, sostenible i transparent. Aquesta tardor ha estrenat una aplicació mòbil que convida a participar en una marxa virtual fins a Brussel·les: compta els passos que fem i els suma amb els de la resta d’usuàries per demanar a la Unió Europea una legislació nova per a la indústria de la confecció i el calçat. Pots descarregar-te-la aquí.