Estem d’estrena! Pam a Pam: el teu mapa de l’Economia Solidària, ara a Catalunya

És un mapa. És col·laboratiu. És d’economia solidària. És de Catalunya. És… Pam a Pam! Després de molts mesos de preparació, ens fa molt il·lusió presentar-vos el nou Pam a Pam, un projecte col·laboratiu de SETEM Catalunya i la XES que visibilitza iniciatives de consum responsable i economia solidària a Catalunya.

Després de molts mesos de preparació, ens fa molt il·lusió presentar-vos el nou Pam a Pam, un projecte col·laboratiu de SETEM Catalunya i la XES que visibilitza iniciatives de consum responsable i economia solidària a Catalunya.

És un mapa. Pam a Pam neix amb la voluntat de facilitar passos cap a la transformació social. Conscients de la complexitat dels reptes que hem d’afrontar, posem un gra de sorra des d’un àmbit molt concret. Ens alegra constatar que cada cop neixen més iniciatives econòmiques que albiren una altra societat. Cada vegada hi ha més persones amb interès per trobar alternatives que els permetin consumir d’acord als seus principis alhora que contribueixen a construir un altre model. Pam a Pam vol posar-nos-ho fàcil i posa al nostre abast les iniciatives de consum responsable i economia solidària que tenim a prop de casa! Tothom utilitza un mapa per trobar un carrer, la casa d’una amiga… En aquest hi trobem alternatives econòmiques transformadores!

És col·laboratiu. El mapa de Pam a Pam no és possible si no és un procés col·lectiu. Col·laborar-hi és molt fàcil: a través del web proposa’ns les iniciatives que coneguis per a poder-les fer arribar a més persones. O encara millor, forma part de l’equip de voluntariat que alimenta el mapa. Pam a Pam fomenta la proximitat, no només en la producció i el consum, sinó també en la metodologia: el mapa no és bolcada de dades, sinó que reforça la xarxa de relacions ja que anem a conèixer cada punt personalment. Grups de voluntariat autònoms i estesos per tot el territori visiten cadascuna de les iniciatives i comproven que compleixin un mínim de requisits especificats en un qüestionari d’economia solidària. Així, fer créixer el mapa es converteix en un procés relacional, d’aprenentatge i que genera sinèrgies territorials fent xarxa amb els diferents grups locals.

És d’economia solidària. Posar la persona, la comunitat i l’entorn com a prioritat. Aquest seria un objectiu comú de qualsevol iniciativa d’economia solidària. I un comú denominador per a caminar cap a la transformació social. Pam a Pam garanteix que tots els punts que hi puguis trobar contribueixen a la construcció d’una societat més justa i sostenible. Per això, hem elaborat participativament un qüestionari de criteris que ens permet donar-te aquesta confiança. Cada iniciativa és entrevistada per a conèixer les seves pràctiques en relació als circuits de proximitat, la comercialització justa, la transparència, la integració social, la intercooperació i participació en xarxes, l’impacte ambiental, la forquilla salarial, la perspectiva de gènere o l’aprofundiment democràtic, entre d’altres criteris.

És de Catalunya. No només volem visibilitzar les iniciatives de l’economia solidària a la ciutadania. Creiem que Pam a Pam es configura com una eina potent d’articulació territorial del moviment. És arreu de Catalunya on estan creixent i multiplicant-se les alternatives i volem mostrar-ho! El mapa està al servei de tots els col·lectius que vulguin connectar amb altres iniciatives, conèixer-les més a fons, utilitzar el qüestionari de criteris com una proposta de millora… És juntes que som més fortes i Pam a Pam ha de ser la fotografia d’aquesta potència.

Fem PAM al model capitalista i depredador! Perquè la vida val l’alegria de viure-la Pam a Pam.