Una fira cooperativa al mig de l’Eixample

Benvingudes a l’Esquerra de l’Eixample! La part del gran Eixample de Cerdà que s’estén de la Rambla fins l’estació de Sants, un d’aquells llocs de Barcelona on el nostre imaginari veu carrers amples i tots iguals, plens de cotxes que circulen àgilment per un entramat pensat per a ells i pel control panòptic. Aquell gran espai de la ciutat regit per normes de circulació, llocs de pas o de consum que condicionen la relació veïnal i la convivència.

Però l’Eixample no és només la gran estepa on el transport i els negocis flueixen tranquil·lament. Ja fa un temps que també hi broten diferents iniciatives humanes que se sumen a les ja existents. Durant els últims anys, arran del 15M i la creació de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample, els moviments socials han anat guanyant presència; el sorgiment del col·lectiu Recreant Cruïlles, la gestió comunitària de l’Espai Germanetes, l’apropiació de l’Ateneu Entrebanc o la inauguració del Casal de Joves Queix entre d’altres, en son una bona mostra.

Cada un d’aquests fets no s’entén com una iniciativa aïllada, sinó dins d’un nou entramat de barri. El barri s’està dotant de factors microsocials i psicològics per construir comunitat, o dit d’una altra manera, s’està teixint col·lectivament un entramat de relacions entre persones i grups, i s’estàn desenvolupant un sentit i un sentiment de pertinença a la comunitat que permeten anar explorant col·lectivament noves fórmules per aportar més conscienciació i participació al barri.

Amb aquesta idea fa uns mesos que va començar a fer els primers passos el projecte Esquerra de l’Eixample Coopera. Una iniciativa amb voluntat de promoure una acció integral i transversal d’Economia Social i Solidària (ESS) al barri, donant visibilitat i consolidant les iniciatives ja existents, acompanyant en la creació de noves i teixint xarxes d’afinitat, col·laboració i resistències mútues.

De la mà d’aquest projecte, a les passades festes majors de l’Esquerra de l’Eixample es va tirar endavant una iniciativa pionera al barri, una Fira Cooperativa amb iniciatives d’ESS. Qualsevol veí que s’apropés a la Rambla del barri, es trobava, no només amb les habituals paradetes el mercat de pagès de cada segon dissabte del mes, sinó també parades on els veïns i veïnes podien conèixer diferents projectes cooperatius i visió transformadora.

Al costat del mercat, una carpa acollia un carrusel de xerrades relacionades amb l’ESS. Presentacions de projectes i entitats com Reparat millor que nou, KUNE, EnClau, Sostre Cívic, ETICOM, Som Energia, Més opcions, FETS, Fiare, Coop57, Oikocrèdit, ACAF, Looky Produccions, Promoetic o la Xarxa d’Economia Solidària animaven als veïns a informar-se i participar en els diferents estands. Varis moviments socials del barri van tenir també la oportunitat de donar-se a conèixer.

Ja fora de la carpa i continuant el recorregut pel carrer sense cotxes, crida l’atenció una maqueta feta de fusta de tota l’Esquerra de l’Eixample. La Germaqueta, una eina que ha servit per donar a conèixer conflictes al barri, la seva història, i alhora generar relacions interpersonals a través de dinàmiques. Però en aquesta ocasió estava sent utlilitzada com a eina de mapeig de Pam a Pam. Diferents banderetes taronges senyalant els punts on hi ha mapades iniciatives de comerç just i economia social al territori i convidant als veïns i veïnes a localitzar-ne més. Una gran eina de visibilització alhora que una proposta de mapeig col·lectiu i participatiu.

I és que el projecte Esquerra de l’Eixample Coopera tracta d’aquestes dues coses: de mostrar, donar visibilitat i enfortir allò que ja és present. Apropar al barri la realitat que vivim, d’economies plurals, i generar consciència que existeix i és viable una altra forma de consumir amb responsabilitat social i ambiental. Incentivar i acompanyar noves propostes que sorgeixin col·lectivament i des de la pròpia comunitat. Donar respostes col·lectives a necessitats conjuntes amb arrelament a la comunitat.

L’ESS alimenta el treball comunitari i viceversa. Té la capacitat d’articular accions socioenòmiques al territori que promoguin el treball en xarxa i l’arrelament; que donin resposta als problemes d’ocupació amb llocs de treball de qualitat i igualitaris; que generin relacions i lligams de proximitat i interterritorials; que contribueixin a l’enfortiment de la democràcia; i que incitin a l’apoderament popular i la creació d’identitats col·lectives. L’ESS és treballar col·lectivament reptes i projectes col·lectius.

Amb la modesta intenció de generar una ínfima part de tot això, es va crear tota una fira, i és només un primer pas, ja que es faran més accions per dinamitzar l’ESS a l’Esquerra de l’Eixample. La I Fira Cooperativa amb iniciatives d’Economia Social i Solidària de l’Esquerra de l’Eixample ha donat un bon impuls per seguir el procés de l’Esquerra de l’Eixample Coopera, ha motivat col·lectivament per la construcció de nous projectes necessaris al barri gràcies a la suma de persones interessades, i ha generat un espai de relació imprescindible per la xarxa d’Economia Social i Solidària del barri.