Imatge cedida per Can Pujades, cooperativa de consum i hort comunitari de Vallvidrera
Hi ha una forma diferent de resoldre les nostres necessitats quotidianes, podem fer-ho de forma comunitària. D’aquí han nascut els centenars d’iniciatives que a Catalunya practiquen l’economia comunitària en diversos àmbits. Voleu saber quines i on són?
Grups de consum agroecològic, horts comunitaris, espais de gestió comunitària, xarxes i mercats d’intercanvi, monedes comunitàries, bancs del temps, experiències d’habitatge col·lectiu, grups de criança compartida, etc. Totes formen part d’un mateix fenomen que proposa una manera de fer economia col·lectiva i basada en resoldre necessitats de la comunitat , les economies comunitàries. Especialment en el darrer any, amb l’emergència social derivada de la crisi actual, aquesta altra manera de fer economia ha donat resposta ràpida a les necessitats de les persones i s’ha mostrat resilient.
El mapa de les economies comunitàries
Des de la XES, estem recollint les iniciatives d’economia comunitària al territori català en un mapa específic. Us proposem col·laborar a identificar-les i fer-les visibles al mapa. Com? Podeu proposar una iniciativa que conegueu o de la qual formeu part i les xinxetes de Pam a Pam i/o les xarxes locals de la XES la contactaran i la publicaran al directori. A més a més, també podeu consultar el mapa per trobar aquells projectes propers a vosaltres en els que podeu participar i implicar-vos activament.
Des de la XES, comencem un procés d’identificació d’economies comunitàries a tot Catalunya, ens hi ajudes? Proposa nou punts d’economies comunitàries al mapa perquè tothom els pugui conèixer!
En què consisteixen les economies comunitàries?
Les economies comunitàries són el conjunt de pràctiques econòmiques que s’identifiquen per ser formes col·lectives de resolució de necessitats., per tant,tenen la voluntat de ser projectes comunitaris. També les identifica el fet que el treball voluntari és la base d’aquesta gestió col·lectiva, tot i que hi pot haver una part mínima de treball remunerat.
És la comunitat qui defineix les normes, des d’un principi de democràcia i horitzontalitat i, per tant, es basen en la gestió comunitària. I acceptar les normes i drets i deures d’aquesta comunitat, pertànyer-hi, permet accedir als béns i serveis comuns de forma gratuïta o recíproca. És a dir, per consumir en un grup de consum hem de pagar els productes, però sense fer les tasques que pertoquen ni acceptar-ne de les normes, no s’hi pot consumir.
Imatge cedida pel Banc del temps de Badalona d’una de les seves activitats