Serveis de neteja per dignificar les cures

Foto cedida per la cooperativa Tèvol

Contractar la neteja dins l’economia social i solidària és una oportunitat per reconèixer i dignificar les tasques de cures en un sector sovint precaritzat. La neteja a empreses, col·lectivitats i particulars s’ofereix des de projectes d’autoocupació o d’inserció sociolaboral i des d’iniciatives que també incorporen una visió mediambiental.

Els punts del mapa que ofereixen serveis de neteja sovint són cooperatives creades per persones que volen dignificar el treball de cures. En altres casos, representa una opció d’ocupació per a persones amb situacions complexes. També hi ha opcions amb més sensibilitat ecologista que utilitza productes i de neteja ecològics i naturals, que fossin respectuosos amb el medi ambient i innocus per a les persones.

A l’àrea metropolitana
Casa limpia a Barcelona: cooperativa d’iniciativa social de suport i de seguiment a dones víctimes de la violència masclista.
Cooperativa Mujeres Pa’lante a Barcelona: cooperativa que vol dignificar el treball de cures que realitzen les dones migrades que la conformen.
Coopnet a Barcelona: cooperativa que ofereix serveis de neteja ecològica i solidària.
EI Diomcoop a Barcelona: cooperativa que dona resposta a les necessitats d’inclusió social, laboral i relacional de qui fa venda ambulant.
El Garbet neteja i manteniment Integral a Barcelona: cooperativa que fomenta l’ inserció sociolaboral
Fundació Formació i Treball a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Sant Esteve Sesrovires.
Més que cures a Barcelona: associació de dones lluitadores amb mirada de sud global.
SaóPrat a El Prat de Llobregat: empresa d’inserció laboral que treballa sobretot amb joves.
Trèvol a Barcelona: cooperativa històrica que ofereix neteja ecològica amb productes biodegradables.

A Terres Gironines
Associació Clúster Èxit a Girona: unió de fundacions i entitats del tercer sector per sumar oportunitats d’accés al treball.
Ecosol Girona: empresa d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social.
Fundació Drissa a Girona: dedicada a inserció laboral de persones amb problemes de salut mental.
Fundació Els Joncs a Sarrià de Ter: que treballa amb joves amb discapacitat intel·lectual.
Taga Coop a Ripoll: cooperativa de serveis de neteja integrals que  només treballa amb productes i materials de neteja ecològics.

A altres zones
Aprodisca a Montblanc: entitat social dedicada a les persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb problemàtiques de salut mental.
Coop Micaela a Mataró: cooperativa que té com a principal objectiu la dignificació de la dona treballadora de la llar i de les cures.
Grup Entrem a Vilafranca del Penedès: grup cooperatiu que vol millorar la qualitat de vida de les persones en situació o risc d’exclusió social.
Fundació Ampans a Manresa: fundació que treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i en situació de vulnerabilitat.
Fundació Formació i Treball a Vila-seca i a Constantí: dedicada a la formació i inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat.
La Mangala a Sort: una cooperativa que garanteix una sortida professional i dignifica el treball de cures de les treballadores.
La Sempreviva a Bellpuig: una cooperativa amb professionals de la neteja a la llar i d’altres tasques auxiliars de la llar.
Treballs i Serveis Tapís a Vic: empresa que treballa en clau d’inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social.