Roba amb valors: les marques tèxtils de l’ESS

Apostem per un sistema alternatiu de producció i consum de tèxtil actual, lluny de les condicions laborals abusives i l’impacte ambiental negatiu. Per això hem fet un recull de les més de 30 marques de roba dins de l’economia social i solidària que trobareu a Pam a Pam.

Abans de decidir-nos a comprar una peça de roba, ens hauríem de preguntar si realment la necessitem i, en segon lloc si en podem arreglar o reulititzar alguna que tinguem a l’abast o que aconseguim en mercats o xarxes d’intercanvi. Si s’opta per la compra fent un consum responsable, al mapa de l’economia social i solidària (ESS) hi ha moltes botigues de roba de segona mà, ecològica o de comerç just on donar un cop d’ull. Però quan parlem marques tèxtils amb impacte positiu i una mirada d’ESS, a Pam a Pam n’hem entrevistat de tota classe. Aquí us en deixem un recull perquè pugueu escollir.

Roba circular com a primera opció

Si parlem de tèxtil de nova confecció amb consciència ambiental, des de Pam a Pam prioritzem la que aprofita els residus tèxtils per crear peces de valor afegit. Són marques de roba sostenible que posen la creativitat al servei de l’economia circular tèxtil per donar una segona oportunitat a la roba de rebuig.

Iaios fa jerseis de disseny circular fabricats amb fil 100% reciclat a partir de retalls sobrants de fàbriques tèxtils; des de la filatura fins a la confecció es fa a Catalunya. Sota la marca Seamstress Vintage, la dissenyadora Sílvia Jou converteix roba de rebuig en peces vintage.

Els complements són un camp creatiu ampli pel reciclatge tèxtil. Banda de rodadura fa bosses, carteres, motxilles, moneders, cinturons o altres a partir de càmeres de pneumàtics. Si sou fans del denim, Back to eco confecciona a Barcelona bosses, davantals o motxilles a partir de texans reciclats. També trobareu complements fets amb restes d’estocs tèxtils de la marca Vora Barcelona de CET Estel Tapia o del projecte Més amb menys de Roquetes. Si voleu fer-vos la vostra roba a través de la reutilització tèxtil, a Upcycling Barcelona ofereixen tallers i cursos.

Roba circular

Back to Eco, Iaios, Banda de rodadura i Vora Barcelona

Roba ecològica i de proximitat

La majoria de marques de roba que opten per a materials no reciclats a Pam a Pam fan tant el disseny com la confecció tèxtil en territori català. És el cas de l’associació Obrador Xisqueta, un col·lectiu que elabora roba amb llana d’ovella xisqueta i, a més, dóna suport als pastors i les pastores que protegeixen aquesta raça al Pirineu. A Manresa es manufacturen els dissenys de Miriam Ponsa segons demanda, per promoure una nova manera de comprar, amb previsió i sense urgència. Mentre que a Barcelona s’hi confeccionen diverses maques com Selvatika, feta amb materials nacionals o europeus, Dona Kolors, que vol oferir una oportunitat laboral i econòmica a dones en situació d’exclusió social; o Diambaar, que a través de Diomcoop dona suport a projectes productius, comercials i socials africans.

Roba local Pam a Pam

Diambaar, Obrador Xisqueta i Miriam Ponsa (foto d’Eva Bozzo)

Entre les marques de roba que aposten per la producció local n’hi ha que prioritzen els materials ecològics amb baix impacte ambiental. És el cas de SAÜC, una marca de texans de cotó ecològic amb certificat GOTS confeccionats a Canet de Mar o els jerseis a la carta d’IreneBosch, creats per encàrrec amb cotó ecològic fabricat a Catalunya. La cooperativa John-Fil crea la marca STJOR, confeccionada amb teixits orgànics a l’Espluga Calba

Cotó Roig, per la seva banda, és una marca que treballa amb teixits de cotó de cultiu integrat de proximitat traçables des dels camps de cotó a Andalusia fins a la filatura, el teixit i els acabats a Catalunya. Altres marques que també confeccionen roba ecològica i de proximitat són: The Nordic Leaves, Baby Crotx, Art and Seams o Ecoology.

Roba local eco Pam a Pam

Art&Seams, IreneBosc, Saüc i Cotó Roig

Accessoris, però necessaris

Bosses, motxilles, sabates, mascaretes, colls…, a Pam a Pam també hi trobareu marques especialitzades en complement tèxtils. És el cas de Mates, una casa històrica de calçat esportiu i urbà que es fabrica al seu taller artesanal de Sants. A La Garriga hi trobareu Giraffa, que ofereix colls amb il·lustracions pròpies i col·labora amb organitzacions ambientals i a Sant Salvador de Guardiola s’elaboren els accessoris d’Ecopràctica amb materials que generen el mínim impacte ambiental. També trobareu al mapa una altra marca que no fa complements, sinó llenceria. Cocoro manufactura a Barcelona calces absorbents per a la menstruació i el flux vaginal.

També hi ha empresa compromeses amb la inserció persones en risc d’exclusió social que tenen una línia pròpia de complements de roba. És el cas d’Ecosol de Girona, Dignidart de Reus o CreadonESS de Barcelona, aquesta última treballa amb materials 100% de cotó, vegans o reciclats. Si us agrada la tela wax, podeu fer un cop d’ull als complements i la roba de comerç just a Weli Weli.

Cocoro, Ecosol, CreadonESS i Giraffa

Peces amb missatge

Si busqueu samarretes, dessuadores o bosses amb missatges transformadors serigrafiats, a Pam a Pam hem tenim projectes que ofereixen dissenys propis i estampació artesanal on el contingut gràfic i el seu discurs són un valor afegit.

La Ciutat Invisible és un projecte cooperatiu de Sants que té una línia de roba ètica i sostenible fabricada sota criteris de comerç just i respecte al medi. També és una cooperativa La Vietnamita, que dissenya i estampa samarretes amb compromís polític i social a Vilanova i la Geltrú. Altres tallers d’estampació amb línies pròpies subversives són Plaggi.cat d’Igualada o Partisano de Celrà. També dissenyen i estampen a Top Manta, un projecte col·lectiu de venedors i venedores ambulants de Barcelona.

La marca Baobag utilitza tinta biodegradable, sense PVC ni derivats del petroli en les seves peces de comerç just que compten amb segells europeus de sostenibilitat. També Uttopy proposa una roba fabricada amb materials orgànics i reciclats, i estampats localment amb tintes ecològiques que visibilitza i secunda causes socials.

Roba ESS missatge - Pam a Pam

La Ciutat Invisible, Plaggi, La Vietnamita i Uttopy