El nou joc de l’ESS per a l’associacionisme educatiu

el nou joc de l'ESS

Neix una nova eina per acostar l’ESS al món associatiu educatiu i juvenil de la col·laboració de Pam a Pam amb l’Escola Lliure El Sol: el joc de taula “Fes anticapitalisme, passa’t a l’ESS”

És un joc de taula que presenta els criteris que defineixen l’economia social i solidària (ESS) a partir de revisar i reflexionar sobre les pràctiques de les entitats d’associacionisme educatiu i juvenil (esplais, agrupaments escoltes i casals de joves). Es treballen alguns dels criteris de Pam a Pam a través de pensar bones pràctiques, detectar problemàtiques, resoldre reptes i intercooperar. És competitiu i cooperatiu alhora: hi ha puntuació per a cada equip, però també mecanismes d’ajuda mútua i d’intercooperació entre equips.

Amb el joc es genera un espai de reflexió sobre les pràctiques d’ESS al món associatiu. Pot ajudar a reforçar alguns valors clau que ja estan presents a les entitats i fomentar-ne d’altres que no tenen tant de protagonisme. El joc vol incidir, sobretot, en les pràctiques de les entitats i les persones que en formen part, emfatitzant el vessant més pràctic de l’economia a través d’accions concretes. D’aquesta manera, es vol afavorir que l’associacionisme educatiu i juvenil sigui un context més afí a les pràctiques transformadores de l’ESS.

Es pot descarregar el joc llest per imprimir obert a qui el vulgui utilitzar. Prepareu-vos per fer-vos preguntes com: Com ens organitzem i prenem les decisions? Com ens vinculem amb l’entorn? Com reduïm la nostra petjada ecològica?

L’Escola Lliure El Sol ja ha testat aquest recurs en formacions pròpies i el retorn ha estat molt positiu, les persones participants surten de la sessió amb propostes concretes de millora a les seves entitats.

Des del 2020, Pam a Pam col·labora amb l’Escola Lliure El Sol en l’apropament de l’ESS a l’associacionisme educatiu i juvenil. Alguns projectes són les propostes d’abastiment agroecològic per aquest col·lectiu o la càpsula formativa de l’ESS.