Davant les múltiples crisis sistèmiques que vivim, l’única manera que l’ESS sigui una alternativa és intercooperar. Els últims anys s’han gestat una gran quantitat de processos i pràctiques d’intercooperació i volem que la FESC 2022 sigui un moment per visibilitzar-los, aprendre’n i reflexionar sobre quin paper ha de tenir la XES en un futur.
Habitualment ens referim a la intercooperació des d’un sentit ampli i gradual, en què el primer estadi és el proveïment a partir de l’ESS i el foment i creació del Mercat Social. Més enllà de fomentar aquest primer estadi, però, a la XES també hem tingut un rol significatiu com a instrument per a la cooperació sociopolítica. Sense oblidar el nostre paper, i el de cada vegada més actors que estan esdevenint centrals, en el foment de la intercooperació sectorial i els múltiples processos d’intercooperació socioeconòmica que s’estan gestant a l’ESS.
Ens trobem en una amalgama d’estadis i processos d’intercooperació i, per això, el diumenge 23 d’octubre volem contextualitzar-los, situar-los i compartir eines que tenim per fomentar-los, analitzar-los i visibilitzar-los. En aquesta sessió també pretenem reflexionar i compartir aprenentatges a través del diàleg de diferentsprocessos i experiències d’intercooperació.
A més, a la XES estem enmig del procés de reflexió que ha d’acabar amb el pla estratègic 2023 – 2027. A l’última Assemblea General, el juliol, es va aprovar que el foment de la intercooperació havia de ser una de les estratègies bàsiques i volem aprofitar el marc de la FESC per convocar, la tarda de divendres 21, una trobada per reflexionar on ha de centrar els esforços d’intercooperació la XES els pròxims anys.
Tot allò que fem en clau de mercat social i intercooperació ens acostarà a tenir ecosistemes més sòlids per resistir millor i ser una alternativa. La FESC 2022 serà un pas més.
Comissió d’Intercooperació de la XES (Pam a Pam, Balanç Social, El Risell i Grup ECOS).