El passat 11 d’abril es va celebrar la 1ª trobada de la comunitat de Pam a Pam, la de totes les persones d’ arreu de Catalunya que coneixen, entrevisten i difonen iniciatives d’economia solidària. T’expliquem què va passar!
Una quarantena de persones ens vam trobar al Casal Pou de la Figuera per a posar-nos cares, compartir experiències i abordar conjuntament debats i qüestions pràctiques del projecte.
El matí el vam dedicar a conèixer-nos i explicar les realitats dels diferents grups territorials de Pam a Pam: Barcelona, Girona i Garrotxa, Manresa, Maresme, Reus i Camp de Tarragona, Tortosa… aprenent de les reflexions i debats que han anat sorgint a cada un dels grups. Després ens vam dividir en tallers simultanis per a treballar qüestions pràctiques de Pam a Pam:
Criteris i desenvolupament d’entrevistes. Taller en el que es va fer un repàs per a clarificar tots els conceptes dels 15 criteris del qüestionari i alguns aclariments genèrics per a homogeneïtzar les valoracions i tenir una major objectivitat: els criteris estan redactats de manera molt genèrica per a que hi tinguin cabuda tots els sectors i la diversitat d’iniciatives que conformen l’Economia Social i Solidària i cal aplicar-los a TOTA l’activitat econòmica de la iniciativa, tenir en compte proveïdors, etc. En el post Quinze variables per avaluar l’excel·lència de l’Economia Social i Solidària, Ricard Espelt plasma les principals conclusions d’aquest taller.
Com pujar un punt al web. Taller tècnic on es van mostrar i comentar tots els passos per a registrar-se i introduir una entrevista en el sistema per a que es mostri al mapa, tot seguint la guia d’estil del projecte.
Comunicació: els grups virtuals i humans. En aquest taller es van tractar 2 blocs. Per una banda, es va treballar la comunicació interna amb l’objectiu de facilitar la coordinació entre totes les persones implicades en el projecte. I per una altra banda, es va debatre sobre la comunicació externa, moment en el que es va posar de manifest la necessitat de difondre tots els punts publicats, les activitats que s’organitzen en els diferents territoris i mantenir una relació fluida amb les iniciatives entrevistades.
A migdia vàrem dinar plegades a l’espai Mescladís, una iniciativa d’Economia Solidària que uneix gastronomia amb inserció social i laboral de persones migrades i en risc d’exclusió social.
Per la tarda vàrem entrar de ple en el debat plenari: Els límits de l’economia solidària: què volem mostrar a Pam a Pam? On, partint d’ubicar entrevistes realitzades per cadascuna de les participants en l’esquema de mercat social de l’ESS, es van detectar diferents àmbits de dubtes que vam abordar amb una dinàmica participativa. A més, el grup de Pam a Pam Manresa va oferir una anàlisi de tots els punts mapejats fins al moment, enriquint el debat amb dades objectives dels sectors que estem visibilitzant més, el repartiment territorial, i algunes reflexions sobre el compliment de criteris. Podeu trobar aquesta anàlisi al post d’Esmeralda Almazán i Xavier Rubio PAM a PAM d’hivern: què hem mapejat durant 3 mesos?
Així, la jornada es va tancar amb aquesta reflexió conjunta sobre els límits de l’Economia Solidària, alguns acords sobre què mostrar o no al mapa, i alguns reptes pendents que haurem d’abordar en el futur.
Durant tot el dia ens va acompanyar la cooperativa Claraboia, que a més d’obsequiar-nos amb una genial xinxeta gegant (gràcies!), van gravar-nos tot el dia per a realitzar càpsules d’explicació dels criteris i del projecte.
I ara només queda buscar una data per a la següent trobada! Esperem comptar amb tu 😉