L’actualització ha estat fruit d’un procés d’anàlisi de les equivalències que es va fer durant l’any passat amb la base social de Pam a Pam. La confluència entre Pam a Pam i l’auditoria de Balanç Social ha suposat l’actualització de l’avaluació de més de 320 punts del mapa. Són els que han fet el Balanç Social en algun moment durant el 3 darrers anys.
Per conèixer en profunditat cada iniciativa que mostrem al mapa de Pam a Pam, les entrevistem amb un qüestionari de 15 criteris que analitzen la sostenibilitat i cura de l’equip o la comunitat, així com el seu impacte social i ambiental. Així avaluem si poden o no aparèixer al mapa i quina puntuació mostrem en la seva fitxa.
Tenint en compte que el mapa té actualment més de 1.600 punts i una trajectòria de 10 anys, l’actualització de la seva avaluació amb el pas del temps és un dels temes pendents de Pam a Pam. Per això hem volgut aprofitar les dades de Balanç Social, l’auditoria social de la XES, que fan una cinquena part dels punts del mapa. D’aquesta manera, Balanç Social ha aportat informació per complementar la valoració en 13 dels 15 criteris de l’economia social i solidària, en concret en 30 dels 75 indicadors del qüestionari de Pam a Pam.
Amb aquesta actualització de l’avaluació dels criteris de l’ESS, la major part dels criteris han pujat de puntuació, és a dir, les iniciatives de Pam a Pam han millorat les seves pràctiques. L’excepció ha estat amb els criteris de llicències lliures i intercooperació, que en el seu global han baixat de puntuació.
Com sempre, recomanem a totes les iniciatives de l’ESS que facin el Balanç Social, una eina de mesura de l’impacte social i ambiental i el bon govern, com exercici de transparència i l’autoavaluació, però també per poder actualitzar la seva puntuació a Pam a Pam.