Divendres 12 de febrer de 2016. A Barcelona ciutat, i per extensió a moltes altres ciutats de la metropoli barcelonina, és dia un dia festiu, no laborable. Però malgrat molts transports col·lectius indiquin el contrari, a la major part del territori no és festiu, és un divendres feiner. Entre elles a la Catalunya Central, tant… Llegir més
Divendres 12 de febrer de 2016. A Barcelona ciutat, i per extensió a moltes altres ciutats de la metropoli barcelonina, és dia un dia festiu, no laborable. Però malgrat molts transports col·lectius indiquin el contrari, a la major part del territori no és festiu, és un divendres feiner. Entre elles a la Catalunya Central, tant al pla de Bages com als altiplans del Solsonès i l’Alta Segarra.
Sí, més enllà de Collserola i de la Mola, hi ha vida i, a més, és intel·ligent. I en són exemples, un entre tantes, una parella de bessons: la Marina i l’Arnau Vilaseca Puigpelat, originaris de Prades de la Molsosa, per tant de la comarca natural de l’Alta Segarra, però actualment administrativament Solsonès.
L’Arnau promou el projecte TORNA TERRA. Recuperem espais i sabors. Un espai i procés d’intercooperació entre els diferents agents implicats en la producció, distribució i consum de productes agroalimentaris ecològics, actualment, del Solsonès. Es recupera espais i/o horts abandonats, plantant varietats locals (algunes abandonades) i distribuint en circuit de venda curt basat en la proximitat i confiança. Es promou el cooperativisme i la creació de xarxes, col·laborant i fent activitat econòmica amb les entitats i projectes del territori que treballen amb les persones. I es participa i visibilitza la reivindicació del treball pagès, petit i conscient, com a eina i procés de transformació social. Col·labora estretament amb MengemBages de la cooperativa Frescoop SCCL i la cooperativa l’Arada SCCL, amb la col·laboració del projecte Esporus de l’Associació l’Era. La voluntat del projecte Torna Terra és poder oferir productes agroalimentaris amb un alt valor social i ja ho està fent amb els primer horts que ha recuperat a Prades de la Molsosa, el de la Bassa del Coll. S’hi han plantat dos tipus de ceba (llarga de Berga i Gran i Dolça), dos tipus d’enciams (Carxofeta de l’Espà i de Tres Ulls) i tres varietats de tomàquets (de penjar Mallorquí, de penjar Tísica i de Cirereta).Tots ells certificats com ecològics.
La Marina, junt amb altres 3 dones més i 2 homes, forma part de la cooperativa l’Arada SCCL. L’ARADA -Creativitat Social, és cooperativa de l’economia social especialitzada en la promoció i desenvolupament local de zones rurals i barris desafavorits, des d’una vessant integral o des d’àmbits específics (cultural, social, econòmic, ambiental i de la comunicació). Amb oficina de treball a Manresa, L’Arada, des de 2007, promou el desenvolupament comunitari, la participació i acció, arreu del país, però donant rellevància i posant en valor el territori rural català. Així, entre molts altres projectes destacats, l’Arada ha promogut Territori de Masies sobre el patrimoni cultural (en un sentit molt ampli) del sud del Solsonès.
Aquesta parella de bessons, amb els seus dos projectes també germans, demostren que arreu del país, batega la intel·ligència col·lectiva, les persones que cooperativament prenen el seu present i futur, i el dels seus territoris, amb les seves mans. Que ho fan pam a pam, cop a cop. I per tot això estaran al mapa col·laboratiu PAM a PAM, i el faran present a l’Alta Segarra i al Solsonès, a d’altres territoris rurals (i urbans) de la Catalunya Central i el país. Removent la terra amb l’arada, plantant llavors i recollint fruits d’unes altres economies que fan les nostres vides (les de les persones i la natura) sostenibles i vivibles! Sí, més enllà de Collserola i la Mola, també hi ha Vida i, a la vegada, és molt intel·ligent!