Molt més que botigues de joguines

Joguines

I si malgrat les opcions dels circuits de joguines de segona mà o de préstec i d’oferir la possibilitat de jugar amb objectes de la natura, volem comprar una joguina i volem fer-ho amb criteri, quines opcions tenim? O quines opcions hem d’evitar, sigui com sigui? Encara que sigui obvi i conegut, és important començar… Llegir més

I si malgrat les opcions dels circuits de joguines de segona mà o de préstec i d’oferir la possibilitat de jugar amb objectes de la natura, volem comprar una joguina i volem fer-ho amb criteri, quines opcions tenim? O quines opcions hem d’evitar, sigui com sigui?

Encara que sigui obvi i conegut, és important començar parlant de les grans cadenes de distribució de joguines, on principalment es troben joguines produïdes per multinacionals que han deslocalitzat la seva producció a països com la Xina. Sabem que a la Xina es vulneren els drets laborals de les persones treballadores, amb salaris de misèria, jornades laborals extenuants i amb l’obligatorietat de realitzar hores extres i on, a més, es dóna explotació laboral infantil. La majoria d’aquestes joguines estan fetes i empaquetades amb plàstic, generant grans quantitats de residus. A més a més, són transmissores de valors com el sexisme o la violència i fomenten el consumisme als infants amb els anuncis televisius adreçats a ells i elles.

Davant d’això, hi ha alternatives. Petites botigues que operen sota una altra lògica. Tenen criteris a l’hora d’escollir els proveïdors amb qui treballen. Solen prioritzar les joguines fetes amb materials naturals. La fusta és, sens dubte, la gran protagonista. Però també hi ha la roba, el ganxet, el feltre, el vímet o el bambú, entre altres. Alguns d’ells estan fets de manera artesanal. Petites obres d’art. Pel que fa a embalatges, procuren buscar aquells productes que n’utilitzen els mínims i, en la mesura del possible, que siguin de materials reciclables. Tot i que no sempre és possible, procuren trobar proveïdors de proximitat, amb qui estableixen una relació propera. Trobem fabricants a Barcelona o l’Alt Empordà, per posar dos exemples. Però per tenir una oferta més àmplia, també hi podem trobar productes provinents d’altres indrets com Alemanya, els Països Baixos o el Regne Unit.

Una altra gran diferència entre aquestes botigues i les grans cadenes de distribució de joguines, és que s’emmarquen en un concepte més ampli: la criança natural. Per tant, no només hi trobem joguines per a infants, sinó també molts altres productes tan necessaris per la criança amb consciència, com poden ser bolquers de roba, motxilles de porteig o samarretes de lactància. A més a més, algunes amplien el seu catàleg d’oferta amb altres productes per a infants com roba o contes, o altres productes ecològics com poden ser compreses de roba o higiene i cosmètica natural.

I encara hi ha més. Aquestes botigues solen complementar la seva activitat de venda, amb l’organització de tallers o xerrades adreçades a les famílies sobre aspectes relacionats amb la criança amb consciència, o també activitats adreçades als mateixos infants. L’Anna i la Sandra de La caseta de l’arbre ens expliquen que el seu projecte de botiga, que es presenta com un espai d’ecologia en família, ja va néixer amb la intenció de fer un programa complementari d’activitats adreçades a les famílies, però també tallers adreçats als infants. També ofereixen assessories i fins i tot han creat un grup de criança. Aquesta part també és molt important per la Lina de Nonaina, que ens comenta que va començar a fer xerrades i tallers perquè li demanaven a l’escola on porta els seus fills i filles o li demanava algun/a conegut/de i mica a mica ha anat consolidant aquesta part, que ara és també una de les potes del seu projecte. Per la seva banda, l’Anna de Bateau Lune, ens explica que solen organitzar una o dues activitats al mes, en aquest cas adreçades sobretot als infants i que aprofiten per fer-les al carrer i generar un espai de visibilitat i connexió amb el barri.

La majoria d’aquestes botiges, tenen espais de venda físics, que complementen amb espais online, on es pot consultar el catàleg de productes que ofereixen i comprar directament. Aquestes webs, a més, solen tenir espais blog molt actius en els que van penjants posts amb molta informació per a les famílies, on s’hi tracten temes com l’alimentació complementària, la lactància materna, o informació sobre com fer el rentat dels bolquers de roba.

Amb aquest article hem volgut donar a conèixer algunes d’aquestes botigues, que ja hem anat citant al llarg del text. La informació completa d¡aquests projectes és la següent:

Nonaina no té un espai físic de venda sinó només l’espai web, tot i que de vegades fa fires com pot ser la FESC. El projecte l’impulsa la Lina des de fa 2 anys.

La caseta de l’arbre té botiga física a Reus (C/ Peixateries Velles nº1 43201 Reus) i botiga online. L’Anna i la Sandra estan al capdavant d’aquest projecte, tot i que tenen altres persones col·laboradores, i just fa un any que es va instal·lar al lloc on és ara. Trobareu la botiga física oberta en el següent horari: De dilluns a dissabte de 10h a 13.30h i de 17h a 20h.

Bateau Lune també diposa de botiga física (Pl. de la Virreina, 7 08024 Barcelona) i també online. És el projecte veterà, ja fa 15 anys que està en funcionament, gràcies a la feina del Fabián i l’Ana, entre altres. Trobareu la botiga física oberta en el següent horari: De dilluns a divendres de 10.30 a 20.30h (obert al migdia) i dissabtes de 10.30h a 14h  i de 17h a 20.30h.

Com podeu veure, no es tracta, ni de bon tros, d’una recerca exhaustiva, sinó una petitíssima mostra de les moltes que existeixen arreu de Catalunya. Les iniciatives de les que us parlem formen part de Pam a Pam. Això vol dir que han estat entrevistades seguint un qüestionari de 15 criteris que defineixen l’Economia Social i Solidària (ESS) sobre l’impacte social, ambiental de la seva activitat i el seu model d’organització interna, i n’han complert satisfactòriament, com a mínim, 8 dels 15.